Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus.
Mieli vaikuttaa kehoon ja keho mieleen.
Harjoittele myös ”päätäsi”.
Kova fysiikka on romahtanut usein lavalla, kehässä ja joskus jollakin jo matkalla päämäärään.
Kehitä itseluottamustasi toisto kerrallaan, esimerkiksi jos näet peilissä kokonaisuudeltaan vähemmän kauniin ihmisen kasvot, jaa se peilikuva osiin. Löydät sieltä kauniita positiivisia osia.
Kauniit silmät, kauniit huulet, kauniit poskipäät. Jatkat tätä listaa niin kauan kun mielestäsi näitä kauniita osia sieltä löydät, jos on jotain mistä et niin pidä, unohdetaan ne hetkeksi.
Näitä kauniita positiivisia osia kertaat mielessäsi usean kerran päivässä useina päivinä peräkkäin.
Mielesi muuttuu positiiviseksi ja alat löytää lisää kauniita osia. Kokonaisuus on muuttunut mielessäsi vähemmän kauniista kauniiksi. Alat hymyilemään ja näin sieltä paljastuu kauniit hampaasikin. Asiat kertaantuu ja itseluottamuksesi kasvaa.
Edellinen oli vain yksi esimerkki miten voit treenata päätäsi toisto toistolta. Vain sinä voit tehdä toistoja hauiksillesi tai päällesi. Sinä itse voit päättää millaista urheilijan elämää elät ja millaisiin tuloksiin päädyt.
Positiivisella mielellä varustettu urheilija kehittyy paremmin lajissaan.
Vältä mahdollisimman paljon negatiivisuutta ja negatiivisia ihmisiä.
Silloin stressihormoni (kortisoli) ei häiritse kehitystäsi. Älä jää miettimään yksittäistä huonoa treeniä tai kilpailusuoritusta. Se on sillä hetkellä jo historiaa. Analysoi tapahtunut ja paranna seuraavalla kerralla.
Pyrittäessä huippusuoritukseen huippu-urheilijan on tehtävä valintoja. Tulee eteen ikäviäkin valintoja. Jos jotain haluaa, joutuu joskus jostakin luopumaan.
Useat tätä artikkelia lukevat urheilijat syövät ja harjoittelevat oikein, mutta lepo (palautuminen) laiminlyödään.
Keho ja mieli molemmat tarvitsevat harjoitusta, mutta myös lepoa.
Mielikuvaharjoittelu
Aseta tavoite.
Näe itsesi tavoitteessa.
Tavoitteita on monenlaisia. Tavoite on hyvä olla realistinen, silloin kun opettelet mielikuvaharjoittelua ja haluat seurata kehittymistäsi siinä.
Tavoite voi olla osallistuminen SM-kisaan, joku voi tavoitella finaali paikkaa.
Useimmat haluavat voittaa. Vain yksi voi voittaa, mutta useammat voivat tavoitella voittoa.
Tavoite voi olla myös jotain todella suurta ja ennenkokematonta vaikka maailmanennätys.
Tee tai teetä itsellesi tavoitteeseen sopiva treeniohjelma.
Ala välittömästi suorittamaan treeniohjelmaa, treeni on se mikä sinua kehittää eniten urheilijana.
Tämän jälkeen lisätään mielikuvaharjoittelu.
Mielikuvaharjoittelulla voit parantaa mitä vaan osa-aluetta. Nostotekniikoita, vapaaohjelmaa, asentoja ja voit käydä läpi mielessäsi koko kilpailun.
Lopputulos on varmasti parempi ja helpompi saavuttaa, kun olet käynyt kilpailusuorituksen läpi useaan kertaan mielessäsi.
Mielikuvaharjoittelu käytännössä
Kun opettelet mielikuvaharjoittelua, niin alkuun kannattaa lähteä vähän kerrallaan. Otetaan esimerkiksi hauiskääntö. Makaa sängyssäsi ja sulje silmät. Hiljaisuus ympärilläsi auttaa sinua keskittymään paremmin kun mikään ei häiritse ajatuksiasi. Kuvittele itsesi seisomassa käsipainot kädessä ja suorita oikeaoppinen hauiskääntö liike. Suorita liike hitaasti mielessäsi ja kertaa kokoajan mitä teet nostovaiheessa ja laskuvaiheessa. Tunne kuinka hauislihas työskentelee ja jännittyy. Tunnet melkein pumpin lihaksessa.
Voit tehdä mielikuvaharjoittelua edellä mainitulla tavalla, kuvittelemalla itsesi tekemässä.
Monipuolisuutta ja haasteellisuutta saat mielikuvaharjoitteluun, kun kuvittelet mielessäsi katselevasi itseäsi sivusta tekemässä liikettä.
Voit siis kuvitella itsesi katsomoon ja katsella sieltä mielessäsi itseäsi lavalla tekemässä täydellistä suoritusta.
Mielikuvaharjoittelu kehittää varmasti sinua paremmaksi ihmiseksi ja urheilijaksi.
Mielikuvaharjoittelu ei ole niin kuluttavaa kuin muu harjoittelu, joten sitä voi treenata määrällisesti paljon.
Taistele tai pakene
Adrenaliini on hormoni, mitä kroppa erittää stressi tilanteessa. Pelko ja jännitys lisäävät adrenaliinin määrää kropassasi. Ylittääksesi itsesi ja päästäksesi hyvään lopputulokseen kilpailussa tarvitset huippusuoritukseen adrenaliinia.
Mielikuvituksella voit säätää adrenaliinitasoa kropassasi juuri sopivaksi ja näin pystyt saamaan itsestäsi kaiken irti.
Tiedättehän kertomuksen äidistä, joka nostaa auton, koska hänen lapsensa on sen alla loukussa?
Harjoittelun aikana kroppa pyrkii ilmoittamaan koska harjoitus tulisi lopettaa, jotta ei tulisi ylirasitusta tai loukkaantumista. Pitkäkestoisessa suorituksessa kroppaan muodostuu maitohappoa ja tekeminen hidastuu, kunnes loppuu. Maksimi kuormaa nostettaessa aivot voivat lähettää signaalia, että onkohan tämä liian suuri kuorma. Näillä raja-alueilla tehdään haluttua kehitystä ja siitä urheilijasta joka pystyy viemään itsensä näistä rajoista toistuvasti yli kehittyy huippu-urheilija.
On siis ylitettävä itsensä jatkuvasti.
Tähän on valmistauduttava etukäteen, että ei lopeteta silloin kun keho antaa ensimmäisiä lopettamis signaaleja.
Käy suoritus läpi mielessäsi ja psyykkaa itsesi ylittämään itsesi. Vakuuta itsesi, että sinusta on siihen.
Hullulla on hullun voimat sanotaan.
Meillä kaikilla on hullun voimat, mutta me kaikki ei olla hulluja, eli ei käytetä koko kapasiteettia.
Jatkuva itsensä psyykkaaminen ja adrenaliinin kohottaminen kropassa on kuluttavaa, joten sitä pitää miettiä, että kuinka paljon voi harjoitella 110%.n teholla. Pitää muistaa, että se ei ole paras joka harjoittelee eniten ja suurimmilla tehoilla.
Adrenaliinin määrän säätely omassa vartalossaan ajatuksen voimalla on opeteltava harjoituksissa. Kilpailu vietti, jännitys, yleisön kannustus, näyttämisen halu itselle tai jollekin ulkopuoliselle, kosto tai revanssi, on se syy mikä tahansa millä saa itsensä syttymään ja menestymään on oikein.
Ulkopuoliset paineet
Omien tavoitteiden lisäksi urheilija voi kasata itselleen liian suuret paineet itsensä ulkopuolelta.
Läheisten asettamat tavoitteet, urheiluseuran tai tiimin paineet sekä maajoukkueurheilijoiden kohdalla koko kansan asettamat menestys tavoitteet voivat koitua raskaaksi taakaksi ja häiritä itse suoritusta.
Tavoitteiden esilletuominen lisää urheilijan painetta menestyä, se voi olla joko hyvä tai huono asia.
Toiset urheilijat harjoittelevat tunnollisemmin ja kehittyvät, sekä saavat itsestään paremmin irti, kun he ovat tuoneet tavoitteensa julki ja on kerännyt menestymis painetta.
On urheilijoita joille tällainen liian kova henkinen kuormitus ei sovellu. Joidenkin kohdalla paine voi häiritä harjoittelua, kehitystä ja siten kilpailu tilanteessa ei kykene parhaimpaansa.
Huippu-urheilussa vain lopputulos ratkaisee.
Jotta saavutetaan tavoitteet eli haluttu lopputulos on yksilöllistä miten kannattaa tuoda tavoitteensa esille ja millaisen numeron siitä tekee.
Älä polta itseäsi loppuun sellaisilla asioilla mitkä eivät vaikuta lopputulokseen. Silloin kun sosiaalinen media, facebook, IG, blogit yms auttaa sinua menestymään taloudellisesti, kehittää voimaa tai nopeuttasi, kasvattaa lihaksiasi tai polttaa rasvaasi, on niiden käyttö perusteltua.
Harjoittelun lisäksi työ, opiskelu, perhe ja muut vapaa-ajan harrastukset ovat myös fyysistä ja psyykkistä rasitusta kropallesi.
Seuraa psyykkistä ja fyysistä jaksamistasi ja muista mielikuvitus voittaa aina.
Jani Ihalainen